«Πήγαμε με τη μητέρα μου για ένα σύνηθες χειρουγείο ρουτίνας στο ισχίο και σήμερα δεν γνωρίζω αν θα ζήσει»! Φωνή απόγνωσης από Πατρινό, γιο 72χρονης γυναίκας η οποία δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, όμως πλέον η κατάστασή της είναι πολύ δύσκολη. Ο γιος της μας κατήγγειλε τα εξής: «Κλείσαμε ραντεβού για χειρουργείο στο ισχίο, στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη, όμως στην διάρκεια της νοσηλείας της, υπέστη λοίμωξη αναπνευστικού από νοσοκομειακό μικρόβιο και στη συνέχεια ουρολοίμωξη. Μπόρεσα και μετέφερα την ήδη καταβεβλημένη μητέρα μου στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και εκεί διαπιστώθηκε πώς είχε προσβληθεί και από σταφυλόκοκκο. Δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, ήταν μια χαρά, σήμερα όμως η κατάσταση θεωρείται πολύ σοβαρή. Μου είπαν δε, πώς θα την μεταφέρουν εκ νέου στο Νοσοκομείο Ρίου, αφού εκεί «κόλλησε» τα μικρόβια και θα πρέπει να γίνει εκεί η περαιτέρω αντιμετώπιση της κατάστασης στην κλινική που χειρουργήθηκε. Εχω πραγματικά τρελαθεί. Το μόνο που με νοιάζει είναι να μην χάσω τη μητέρα μου, καθώς είναι πραγματικά «τρελό» να πηγαίνεις για ένα απλό σύνηθες χειρουργείο και να καταλήγεις με το ένα πόδι στον τάφο» κατέληξε.
ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ… ΚΟΛΛΑΕΙ!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν όλη τη χώρα, ένας στους δέκα ασθενείς προσβάλλεται από μικρόβιο στο νοσοκομείο , 3.000 ζωές χάνονται ετησίως στην Ελλάδα εξαιτίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων! Πρόκειται σαφώς για μία σταθερή επιδημία… σηψαιμίας η οποία εξελίσσεται στα ελληνικά νοσοκομεία, με τα φονικά μικρόβια που φωλιάζουν στις κλινικές και στις μονάδες να έχουν γιγαντωθεί! Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των νοσηλευομένων που προσβάλλονται από νοσοκομειακή λοίμωξη εκτιμάται πως ξεπερνά σήμερα το 12%, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατακόρυφα για τους ευάλωτους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Και παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό και αναγνωρισμένο, η μη κοινοποίηση στοιχείων από τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία αναγκάζει τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να κινούνται εντός του συστήματος στα «τυφλά». Και να εύχονται η τύχη να είναι με το μέρος τους. «Το ξέραμε ότι μπορεί να κολλήσουμε, αλλά πάντα ρισκάρεις. Τι μπορείς να κάνεις;» συμπληρώνει ο γιος της 72χρονης.
Σϋμφωνα με τις έρευνες, έχει πλέον τεκμηριωθεί πως οι ιατρικές συσκευές (αναπνευστήρες, φλεβοκαθετήρες και ουροκαθετήρες) λειτουργούν ως η βασική… πύλη από την οποία εισχωρούν τα ανθεκτικά μικρόβια στον ταλαιπωρημένο οργανισμό των ασθενών.
ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Παρότι όμως τα πολυανθεκτικά μικρόβια έχουν «χαρτογραφήσει» τις διαδρομές εντός του ΕΣΥ, εδραιώνοντας την παρουσία τους σε αυτά, η επίπτωσή τους θα ήταν σαφώς μικρότερη εάν το υγειονομικό προσωπικό ακολουθούσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Κοινή γλώσσα» στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως είναι η πιστή τήρηση της υγιεινής των χεριών, καθώς έχει διαπιστωθεί πως όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ακολουθούν προτυποποιημένες διαδικασίες μπλοκάρουν μια συνήθη διαδρομή των μικροβίων προς τους ασθενείς.
Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Καταγραφής από 10 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας αποδεικνύουν τις χαμηλές επιδόσεις συμμόρφωσης. Μόλις το 45% των γιατρών διαπιστώθηκε πως ακολουθούν τους σχετικούς κανόνες. Οι επιδόσεις εντούτοις ήταν καλύτερες για τους νοσηλευτές, δεδομένου πως το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 52,7%.
Σχόλια