«Δεν Πληρώνω» στη Μεγάλη Βρετανία: Οργανώνουν στάση πληρωμών, «εθνικό σκάνδαλο να διαλέγεις μεταξύ φαγητού και θέρμανσης»


 Τα νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία καλούνται να διαχειριστούν ακόμη μία εκρηκτική αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το πλαφόν των τιμών κατά 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των νοικοκυριών στη Μεγάλη Βρετανία θα βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας έως τον Ιανουάριο, αν αυξηθεί ξανά το κόστος της ενέργειας, καθώς θα κληθούν να δαπανήσουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους μόνο για το ηλεκτρικό ή το φυσικό αέριο.

Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή (Ofgem) επέτρεψε ήδη στους προμηθευτές να αυξήσουν το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους κάθε χρόνο κατά 54% τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ τώρα ανοίγει το δρόμο για νέες εξοντωτικές αυξήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μέσος λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξευθεί άμεσα στο πρωτοφανές ποσό των 3.549 λιρών (4.198 ευρώ) από 1.971 λίρες (2.331 ευρώ) ετησίως.

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμμένη θέση των πλέων ευάλωτων στη Μεγάλη Βρετάνια, ένα κίνημα βάσης επιχειρήσει να οργανώσει τους πολίτες καλώντας σε στάση πληρωμών από την 1η Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές του ελπίζουν να στρατολογήσουν ένα εκατομμύριο απεργούς που θα σταματήσουν να πληρώνουν, χρησιμοποιώντας έτσι τη δύναμη των καταναλωτών προκειμένου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση και τους ενεργειακούς κολοσσούς να παγώσουν τις αυξήσεις.

Περισσότεροι από 127.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής.

«Με τρομάζει η σκέψη πως δεν θα μπορώ να εξασφαλίσω φαγητό και θέρμανση για τα παιδιά μου»

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Don't Pay UK, το κίνημα ιδρύθηκε από μια ομάδα ανώνυμων φίλων που για πρώτη φορά μοίρασαν φυλλάδια σε μια διαδήλωση των συνδικάτων τον Ιούνιο.

«Ακόμη και αν δεν συμφωνούν με το σκεπτικό Δεν πληρώνω ή αν έχουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό, όλοι οι πολίτες πραγματικά ανησυχούν για τους λογαριασμούς τους», σημειώνει ένας εκ των διοργανωτών στον Guardian.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ήδη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά... Η βιβλιοθηκονόμος μας είπε ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί ήδη τη βιβλιοθήκη για να ζεσταθεί και φοβάται πραγματικά για το τι θα συμβεί αυτό το χειμώνα».

Στο ίδιο βρετανικό μέσο, παρουσιάζεται και η ιστορία της Josina, δασκάλας από το Sheffield, που όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Βρετανία, ωθείται στη φτώχεια λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Αυτόν τον Οκτώβριο, όταν οι λογαριασμοί θα αυξηθούν και πάλι, θα πρέπει να κάνει περικοπές στα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αν θέλει έστω να έχει μια ελπίδα να αντεπεξέλθει σε λογαριασμούς και λοιπές υποχρεώσεις.

Είναι τρομακτικό, ειδικά με τρεις εφήβους στο σπίτι. Δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλοι για να δουλεύουν. Βασίζονται σε εμάς, και είναι πραγματικά τρομακτική η σκέψη ότι ενδεχομένως δεν μπορείς να βοηθήσεις στα παιδιά σου με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι, η Josina, 35 ετών, πήρε μια απόφαση: Δεν πρόκειται να πληρώσει τον λογαριασμό της ενέργειας.

Όπως σημειώνει ο Guardian, είναι μία από τους χιλιάδες ακτιβιστές που συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που διαμαρτύρεται για το βαρύ φορτίο που καλούνται να επιφορτιστούν οι πολίτες από την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας.

«Η Βρετανία στο χείλος της χειρότερης κρίσης ακρίβειας εδώ και έναν αιώνα»

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προειδοποίησε ότι οι οικογένειες στη Βρετανία θα αναγκαστούν να λάβουν «σπαρακτικές αποφάσεις» καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος «της χειρότερης κρίσης ακρίβειας εδώ και έναν αιώνα».

«Είναι ένα εθνικό σκάνδαλο, που οι γονείς θα πρέπει να διαλέξουν αν θα ζεστάνουν τα σπίτια τους ή θα ταΐσουν τα παιδιά τους», δήλωσε η αρμόδια για το θέμα εκπρόσωπος του κόμματος, Κριστίν Ζαρντίν.


Για αυτό κι οι Φιλελεύθεροι μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών καλούν τη συντηρητική κυβέρνηση να παγώσει τις αυξήσεις των τιμών.

Σχόλια


Matchnews.gr

Ειδήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: "Έφυγε" μετά από επέμβαση η Χαρά Ιωαννίδη, μητέρα δύο παιδιών

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού γυναικών στην Πάτρα - Αποκλειστικές Φωτογραφίες μέσα από την δεξίωση

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η Αναστασία μόλις 40 ετών – ΦΩΤΟ

Θρήνος για τον Κώστα Παπακώστα -Άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Κωνσταντίνος – Μόλις στα 49 – Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε – ΦΩΤΟ

Παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό - Άλλα 10 κρούσματα σε παιδικό σταθμό

Διπλή τραγωδία με δύο νεκρούς άνδρες – «Σε 20 λεπτά είμαι σπίτι»

Το ξέσπασμα της κόρης της Χαράς Ιωαννίδη – Περιγράφει πώς έχασε τη μάνα της: "Την πήγα σε 3 νοσοκομεία"

Αυτή είναι η 40χρονη που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύζυγό της

Προάγγελος μεγάλου σεισμού - «Οι υπόκωφοι ήχοι που φέρνουν Ρίχτερ δυστυχώς ακούστηκαν»

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Έχασε το σπίτι της η 48χρονη που αυτοκτόνησε με το αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Βασιλικό Αχαΐας: Πατέρας δύο παιδιών πήρε την καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Πάτρα: "Έφυγε" μετά από επέμβαση η Χαρά Ιωαννίδη, μητέρα δύο παιδιών

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού γυναικών στην Πάτρα - Αποκλειστικές Φωτογραφίες μέσα από την δεξίωση

Θρηνος στην Πατρα.Εχασε την μαχη ο 25 χρονος Δημήτρης Τσελιμεκης θυμα τροχαίου στην Ελ.Βενιζελου.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η Αναστασία μόλις 40 ετών – ΦΩΤΟ

Θρήνος για τον Κώστα Παπακώστα -Άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Κωνσταντίνος – Μόλις στα 49 – Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε – ΦΩΤΟ

Πάτρα: "Έφυγε" μόλις στα 44 χρόνια του ο Γρηγόρης Σύρμης

Παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό - Άλλα 10 κρούσματα σε παιδικό σταθμό