«Τέλος η συγκάλυψη»: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση δυσπιστίας, πώς θα «τρέξει» στη Βουλή


 Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε η αποκάλυψη για μονταζιέρα μόλις λίγες ώρες μετά τη τραγωδία των Τεμπών: Κατατίθεται την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, τι προβλέπεται

Αύριο Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη - που στηρίζεται από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει πως δεν θα συνυπογράψει το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά θα το στηρίξει εφόσον τελικά κατατεθεί στη Βουλή. 

«Πρώτο μέλημα η συγκάλυψη»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε χθες «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ενώ την Δευτέρα - μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN - ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξήγησε ότι τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η απόφαση.

«Πρόκειται για μια σειρά από πλήγματα στο κράτος δικαίου, ιδίως όσον αφορά στο έγκλημα των Τεμπών και στην επιχείρηση συγκάλυψης. Μετά και το δημοσίευμα, για εμάς ήταν θεσμικός μονόδρομος η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μιας Κυβέρνησης η οποία αποδεικνύεται ότι από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας είχε ως πρώτο μέλημα τη συγκάλυψη» τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος.

Και έθεσε ξανά τα εξής τρία κρίσιμα ερωτήματα, που η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει: «Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φίλια προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;»

«Ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές».

Σε συνέχεια και η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά χαρακτήρισε «αυτονόητο»  ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας.

«Πρόταση της Νέας Αριστεράς από 6 Μαρτίου»

Μέσω πηγών του κόμματος, η Νέα Αριστερά σημειώνει πως η μονταζιέρα στα ηχητικά είναι «μια συγκλονιστική αποκάλυψη που έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων στην εξεταστική επιτροπή», ενώ καλέι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σταματήσει να απορεί υποκριτικά», «γιατί υπόλογος για τη συγκάλυψη είναι μόνο ο ίδιος».

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης.

Εξηγώντας την απόφαση να στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, η Νέα Αριστερά διαμηνύει ότι δεν θα μπορούσε να μην το κάνει «αφού η πρόταση για δυσπιστία προς την κυβέρνηση και η ανάγκη μετώπου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι πρόταση της Νέας Αριστεράς από τις 6 Μαρτίου».

Τι λένε ΚΚΕ και Πλέυση Ελευθερίας

Από την πρώτη στιγμή που έγινε η σχετική δήλωση Ανδρουλάκη, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, θα τη στηρίξει αν και με το δικό του σκεπτικό.

«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα». Ωστόσο, .

Από την άλλη, σήμερα Δευτέρα κι η «Πλεύση Ελευθερίας» ξεκαθάρισε πως «αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα».

«Είναι, άλλωστε, η “Πλεύση Ελευθερίας” που έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής. Και είναι η Πλεύση Ελευθερίας που καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί», σημειώνεται.

Τι ισχύει για την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να είναι υπογραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές, η συζήτηση για την πρόταση μομφής αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της - εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση - μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει στην ψηφοφορία να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 158 βουλευτές.

Σχόλια


Matchnews.gr

Ειδήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: "Έφυγε" μετά από επέμβαση η Χαρά Ιωαννίδη, μητέρα δύο παιδιών

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού γυναικών στην Πάτρα - Αποκλειστικές Φωτογραφίες μέσα από την δεξίωση

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η Αναστασία μόλις 40 ετών – ΦΩΤΟ

Θρήνος για τον Κώστα Παπακώστα -Άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Κωνσταντίνος – Μόλις στα 49 – Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε – ΦΩΤΟ

Παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό - Άλλα 10 κρούσματα σε παιδικό σταθμό

Διπλή τραγωδία με δύο νεκρούς άνδρες – «Σε 20 λεπτά είμαι σπίτι»

Το ξέσπασμα της κόρης της Χαράς Ιωαννίδη – Περιγράφει πώς έχασε τη μάνα της: "Την πήγα σε 3 νοσοκομεία"

Αυτή είναι η 40χρονη που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύζυγό της

ΠΑΤΡΑ – ΣΟΚ! Πέθανε ο έμπορος Ανδρέας Ρηγόπουλος

Ετικέτες

Εμφάνιση περισσότερων

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Έχασε το σπίτι της η 48χρονη που αυτοκτόνησε με το αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Βασιλικό Αχαΐας: Πατέρας δύο παιδιών πήρε την καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Πάτρα: "Έφυγε" μετά από επέμβαση η Χαρά Ιωαννίδη, μητέρα δύο παιδιών

Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού γυναικών στην Πάτρα - Αποκλειστικές Φωτογραφίες μέσα από την δεξίωση

Θρηνος στην Πατρα.Εχασε την μαχη ο 25 χρονος Δημήτρης Τσελιμεκης θυμα τροχαίου στην Ελ.Βενιζελου.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η Αναστασία μόλις 40 ετών – ΦΩΤΟ

Θρήνος για τον Κώστα Παπακώστα -Άφησε την τελευταία του πνοή στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Κωνσταντίνος – Μόλις στα 49 – Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε – ΦΩΤΟ

Πάτρα: "Έφυγε" μόλις στα 44 χρόνια του ο Γρηγόρης Σύρμης

Παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό - Άλλα 10 κρούσματα σε παιδικό σταθμό